Att investera i domännamn…

Jag är en av många som har en svaghet för att köpa domännamn… När en affärsidé dyker upp är jakten på potentiella domännamn en av de första sakerna jag slänger mig över. Resultatet är – förstås – att jag har rätt många domännamn ”på lager”…

Domännamn är kanske den främsta immateriella tillgången man kan äga på nätet. Ett domännamn kan i sig själv vara värt miljontals kronor, och ännu mer om man ser till det värdeskapande ett bra domännamn möjliggör för den som bygger upp en webbtjänst.

Som investering betraktat kan det alltså bli en fantastisk värdeökning av domännamn. Däremot ger de ingen avkastning under tiden man äger dem, utan istället kostar vart och ett någon hundralapp per år. Därför får man ju vara försiktig så att inte årsavgifterna för alla domännamn äter upp vinsten på de få man faktiskt säljer!

För mig är inte målet att köpa och sälja domännamn för värdeökningen (även om det händer att jag gör det). Målet är att bygga webbtjänster, och då är bra domännamn en av de grundläggande ingredienserna som krävs.

Om man till exempel vill bygga en internationell webbtjänst så gäller det ju att äga en bra .com-domän. Inget kan ersätta .com-domänen, oavsett hur många nya toppdomäner som dyker upp. Värdet på .com-domäner lär därför fortsätta stiga, eftersom det bara finns ett begränsat antal. Förutsatt då att intresset för att ägna sig åt verksamhet på webben kommer att fortsätta öka…

Härom veckan när jag gick igenom mina domänkonton hos Loopia, så blev jag rätt less över att hantera alla domännamn jag inte använder. Man kanske borde göra en vårstädning bland domännamnen?

Men…

Jag har också i färskt minne ett domännamn som jag tidigare ägde men städade bort i något annan vårstädning. En .se-domän, men ändå. Sedan uppstod på nytt ett behov av samma domännamn, men då var det redan taget av någon annan. Jag försökte köpa tillbaka domännamnet, men det var hopplöst. Det är ett misstag man bara gör en gång.

Nu har jag suttit flera timmar och sökt efter en lämplig .com-domän igen, och det är fascinerande att priserna för någorlunda bra domännamn (två ord, max 10 tecken) aldrig ligger under flera tusen dollar.

Så någon vårstädning blir det inte i år – kanske snarare en shoppingrunda!

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.