Beslutet du behöver fatta innan något annat

Funderar du över var ni ska annonsera för att få fler besökare till webbplatsen? Eller på hur ni ska utforma annonserna för att fler ska klicka på dem? Har du känt på dig att er webbplats skulle behöva gå igenom en del förändringar för att fler besökare ska lämna en intresseanmälan eller beställa era produkter?

Det är antagligen fel frågor att ställa!

Jag föreslår att du istället börjar i en annan ände.

Det enkla sättet att arbeta

När du ska förbättra effekten av marknadsföringen på nätet, är det lockande att börja med att vidta konkreta och synliga åtgärder, som att annonsera på olika sajter eller sporadiskt ändra hemsidan efter vad som känns bra. Att lägga krutet på att försöka klura ut en smart utformning av en annons som du tror att många kommer att klicka på.

Det här angreppssättet fungerar sällan särskilt bra. Anledningen är helt enkelt att det är väldigt svårt att veta i förväg vilka annonseringskanaler som ger bra effekt, eller hur man ska utforma annonser och säljsidor effektivast. Det finns så oändligt många sätt att göra det på, så många variabler att ändra på, så det är väldigt osannolikt att du träffar rätt av en slump. Vad du tycker är en optimal utformning är sällan detsamma som vad din målgrupp tycker, eftersom ni har helt olika perspektiv.

Men det är ju ändå den enkla vägen. Det krävs inte så mycket arbete för att lägga upp några annonser på känn. Att köpa annonsplats på några sajter, och sedan hoppas på det bästa.

Det är enkelt, men resultatet blir nästan aldrig särskilt bra.

Det säkra och effektiva sättet att arbeta

Företagare som verkligen jobbar medvetet med sin internetmarknadsföring, undrar sällan var de ska annonsera eller hur de ska utforma annonser eller säljsidor. De har en strukturerad metod för att mäta, testa, utvärdera och ständigt förbättra de olika delarna av säljprocessen. Allt ifrån den första kontakten via annonser eller länkar på olika sajter, till att bygga långvariga kundrelationer.

Det första steget

Det finns en sak som du behöver göra innan du gör någonting annat. Innan du utformar en enda annons, köper någon som helst annonsplats eller bygger några fler webbsidor. Först av allt behöver du bestämma dig om du ska jobba strukturerat med att mäta, testa, utvärdera och ständigt förbättra din säljprocess – eller om du ska chansa på att få till en optimal säljprocess direkt.

Om du kommer fram till att du vill förbättra säljprocessen på ett strukturerat sätt, är det första steget att börja mäta effekten av allt du gör.

Du behöver ett bra statistikverktyg på sajten (exempelvis Google Analytics). Lär dig använda det på riktigt. Lägg tid på att jobba med analysen och inte bara tillbakalutat följa utvecklingen av antalet besökare.

Vidare måste alla annonser i fortsättningen skicka besökarna till unika adresser på din sajt, så att du kan mäta varifrån de kommer. Använder du Google Analytics finns enkla sätt att skicka med variabler i adresserna som visar vilken annons besökarna har klickat på.

Alla annonser behöver ingå i A/B-tester, så att varannan besökare ser en variant och varannan besökare ser en annan. Genom att använda olika koder för de olika annonsvarianterna kan du se vilken som genererar flest klick och mest försäljning.

Allt som händer på din sajt behöver mätas och sammanställas till begriplig statistik och användbara nyckeltal. Du behöver skapa olika varianter av dina landningssidor, och se vilka som genererar bäst resultat. Testa olika formuleringar i e-postutskicken för att se vilka brev som genererar flest klick. Och så vidare, och så vidare.

Dramatiska resultat!

Varje steg i säljprocessen är viktigt, och förtjänar att mätas. Ett enkelt misstag på exempelvis en annons eller en landningssida, kan göra att du tappar en stor andel av besökarna helt i onödan.

Genom att förbättra varje steg i säljprocessen, kan resultatet på den sista raden förbättras dramatiskt. Det blir en nästan exponentiell utveckling av webbsatsningen som helhet, om varje steg i säljprocessen ständigt förbättras.

Är du sugen på att läsa mer om detta, se en artikel jag skrev i Internetworld för länge sedan: Våga utmana dina annonser, med tillhörande sidoartikel De bästa webbplatserna överlever.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.