Inspireras av e-handeln oavsett bransch

E-handel kan innebära många olika saker. Handel mellan företag och konsument, företag emellan eller konsumenter emellan. Handel genom återförsäljare, distributörer, samarbetspartners – på egen hand eller tillsammans med dina leverantörer.

E-handeln kan äga rum på handelsplatser eller direkt på er webbplats. Köpprocesser kan initieras på webben och avslutas via telefon eller personligt besök. Eller tvärt om. De första affärerna kanske sker i personliga möten, medan webben tar hand om rutinbeställningar i etablerade relationer.

Alla kan utveckla digitalt affärsstöd

Så när du planerar nästa webbplats, fundera på hur e-handelns olika koncept kan appliceras i er bransch och för ert företag. Även om ni inte ägnar er åt ”typisk” e-handel (á la Bokus) så kan ni säkert använda nätet för att göra affärer smidigare.

Oavsett hur ni jobbar så finns det mycket att lära av de bästa e-handlarna. Det kan handla om enklare saker, som att ge besökare tillgång till produktsortimentet och en kundvagnsfunktion utan att behöva registrera sig först. Eller att ge dem möjlighet att enkelt logga in för att slippa lämna alla uppgifter varje gång, kunna se tidigare beställningar, leveransstatus, spåra leveranser, och så vidare.

Det kan också handla om mer sofistikerade lösningar, såsom att visa relaterade produkter, ”kunder som köpt denna produkt köpte också…”, visa omdömen från användarna, använda ”taggar” så att man kan hitta produkterna på andra sätt än genom en strikt hierarki. Om du satsar seriöst på e-handeln lär du även vilja integrera e-butiken med den övriga webbplatsen, bygga allt på samma databas och få en sömlös övergång mellan de öppna delarna och de som kräver inloggning.

Betalningar på rätt sätt

Vill era kunder betala med kontokort eller faktura? Passar era produkter för telefonbetalningar, stående kontokortsdragningar eller postförskott? Skulle ni föredra att anlita ett factoringbolag för att få bättre likviditet?

Oavsett vilka betalningslösningar ni väljer så finns goda möjligheter att integrera betalningshanteringen i e-butiken och kunddatabasen, för att få ett smidigt flöde, maximal automatisering och all information samlad på ett ställe.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.