Automatisk självbetjäning på webben

ServrarDet optimala sättet att besvara kundernas frågor är förstås att ge dem möjlighet att själva ta fram svaren! Det är billigare för er, det går snabbare och enklare för kunden, och självbetjäningen är öppen dygnet runt, året runt!

Uppgifter om den enskilda kunden

Målet är att erbjuda automatiserade tjänster för att ge kunderna den information de behöver. De kanske vill kunna följa sin förbrukning av dina produkter eller tjänster? Skriva ut fakturor i efterhand? Göra sökningar i någon slags informationsbank?

I er kunddatabas finns ju exempelvis information om vilka produkter kunderna har köpt tidigare – ni kan alltså ge kunderna produktspecifika råd, support/garanti-ärenden, drivrutiner, eller vad det nu kan handla om.

Ni kan även ge kunderna tillgång till filarkiv för olika ändamål, där de kan ladda ner dokument som antingen är gemensamma för alla kunder, vissa kundgrupper eller bara för den enskilda kunden. Vilken typ av filer skickar ni till kunderna idag, via e-post eller andra kanaler? Ni kan samla alla kundens dokument på ett och samma ställe – vilket skapar ordning och reda, för både er och kunderna!

Fördelar med att ha all information samlad

Generella frågor kanske kan besvaras genom öppna sidor med ”frågor och svar”. Men så fort det handlar om kundspecifika förhållanden måste kunden förstås logga in och identifiera sig innan systemet kan lösa problemet eller svara på frågan.

En stor fördel är då att ni har all information om kunderna samlade i en databas, och att kundhanteringen är kopplad till webbplatsen. Om ni redan använder en webbaserad kunddatabas som är anpassad efter era behov, så kan ni ganska enkelt bygga ut funktionerna för att rikta sig direkt till kunderna.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.