När sajten behöver ett tekniskt generationsskifte

Om du använder ett publiceringsverktyg som utvecklas löpande, till exempel WordPress, gäller det bara att hålla det uppdaterat. Så länge du har den senaste versionen av systemet och alla tillägg, så har du en bra grund att stå på för att enkelt kunna jobba med vidareutveckling.

Om du däremot har ett föråldrat publiceringsverktyg, eller om du byggt sajten på något annat sätt, så är antagligen slutsatsen att en modern webbplats kräver ett tekniskt generationsskifte. För att kunna utveckla nya funktioner, både externa och interna, krävs en övergång till en ny teknisk plattform.

Det arbete som skulle krävas för att hotta upp er gamla tekniska lösning går helt enkelt inte att motivera, när det finns lösningar idag som är både enklare och kraftfullare. Ni får mycket mer funktionalitet ”på köpet” när ni byter till en ny teknikgeneration, och det går mycket enklare att vidareutveckla nya funktioner om ni står på en modern grund.

Arbeta parallellt med utvecklingen

Rent praktiskt går arbetet till så att den nya tekniska plattformen installeras på en tillfällig webbadress, helt fristående från er gamla sajt. Det är i denna arbetsversion som den nya sajten tar form – teknik, struktur, navigation, design och slutligen innehållet.

På den tillfälliga adressen växer den nya sajten fram, inklusive det administrationsgränssnitt som ni kan använda för att ändra texter, bilder och annat innehåll. De som ska jobba med det dagliga underhållet hinner i lugn och ro lära sig det nya verktyget. Detta samtidigt som den gamla sajten fortsätter att fungera som vanligt.

Förberedelser för en smidig övergång

Några dagar före lanseringen av den nya sajten startar förberedelserna för den tekniska flytten. Om ni ska byta webbhotell/server i samband med den nya sajtens öppnande, krävs förberedelser av domännamnet för att inte flytten ska innebära så lång driftstörning. Ett byte av domännamnets namnservrar kan ta upp till 48 timmar för att bli helt klart över hela internet, och om ni har en dynamisk sajt så kan det ställa till stora problem, eftersom databasen bara flyttas en gång.

Genom att byta namnservrar i förväg, kan den faktiska domänflytten sedan ske på bara en minut. Den nya sajten är då fullt funktionell, och tack vare den snabba domänflytten kan databasen kopieras vid rätt tidpunkt. Man kan räkna med totalt 10 minuters stängning av webbplatsen, och då visas istället en tillfällig sida som berättar att den nya sajten snart är online.

Några ord om lanseringar

Det är lockande att sätta ribban högt när man bygger den nya sajten. Men det är viktigt att inte gå till överdrift och ständigt höja ambitionsnivån inför lanseringen, så att utvecklingsarbetet drar ut på tiden. Alla funktionsidéer som kommer upp under utvecklingens gång bör samlas in för framtida bruk, men det finns sällan några bra argument för att de nya idéerna måste vara med från start.

Risken är nämligen att det ursprungliga utvecklingsprojektet sväller över alla tids- och budgetramar – och att luften sedan går ur webbarbetet när den stora lanseringen är gjord. Det här leder till att en del webbplatser görs om helt med ett par års mellanrum, och där emellan uppdateras de knappt alls. Det blir ett väldigt ”ryckigt” arbetssätt.

Då är det mycket bättre för alla inblandade att utveckla sajten stegvis. Att överföra sajten till en ny teknisk plattform och göra om designen kan vara ett projekt för sig. När detta är klart kan nya funktioner läggas till löpande, så att det blir ”mini-lanseringar” varannan månad istället för stora lanseringar vart fjärde år.

Det här har förstås organisatoriska fördelar, det blir lättare att satsa mer på det som fungerar än att gissa sig fram. Det blir också bättre för besökarna att förändringarna sker gradvis, än att helt plötsligt hamna på en totalt annorlunda sida än den man besökte igår.

Så när ni kommer på nya idéer under utvecklingens gång – skriv ner dem på en önskelista, som ni allt eftersom kan gå igenom och prioritera. Lägg upp en ”roadmap” över vilka funktioner ni skulle vilja utveckla, och ungefär i vilken takt ni tror att det är rimligt. Genom att hålla hårt på avgränsningarna av enskilda projekt, kan ni med tiden nå mycket längre.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.