Därför var Microsofts ”kylskåpsbrödrost” ett misstag

win-start-menu-1Apples vd Tim Cook fick nyligen frågan om det inte är oundvikligt att företagets två operativsystem, för datorer och mobila enheter, slås samman. Detta efter att Microsoft så tydligt jobbat för att alla enheter ska använda samma operativsystem, och ett flertal hårdvarutillverkare tagit fram smarta lösningar som är mellanting mellan datorer och surfplattor.

Svaret blev att det inte är något självändamål att slå ihop två produkter till en. Han drog en parallell till kylskåp och brödrostar – rent tekniskt skulle man förstås kunna kombinera ett kylskåp och en brödrost till en och samma produkt, men denna ”kylskåpsbrödrost” skulle vara mindre användarvänlig än de två produkterna är separat.

Jämförelsen fick inte helt oväntat en snabb spridning på nätet, och den sätter onekligen fingret på svagheten i Microsofts strategi. Därför är det extra intressant att se hur Microsoft nu föreställer sig framtidens Windows-gränssnitt på datorer – nämligen en tillbakagång till hur Windows tidigare har sett ut och fungerat. Startknappen är tillbaka. Det grundläggande gränssnitt som människor är vana vid ska återinföras. Och appar ska köras – hör och häpna – i egna fönster!

Surfplattor handlar mest om konsumtion, medan datorer handlar om produktion. Man har olika behov, olika förväntningar, olika sätt att styra, och man gör olika saker med sin dator och sin surfplatta. Redan när iPad lanserades talade Steve Jobs om att den nya produkten, för att rättfärdiga sin existens, måste vara bättre än både en telefon och en dator på vissa saker – till exempel surfa, maila, läsa och se på video. Vissa saker har inte förändrats sedan dess.

Microsoft ville ta en genväg och hinna före Apple till den tänkta framtidsvisionen om ett enda operativsystem – men irrade sig istället ännu djupare in i de snåriga skogarna.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.