Att välja plattform för en ny sajt

iStock_000007810400SmallDet finns nästan aldrig några hållbara argument för att bygga en ny sajt utan att starta med en befintlig plattform.

Om du i huvudsak behöver en ”vanlig sajt”, så är det ett publiceringsverktyg du behöver. Om du ska starta en webbutik är det bättre att välja en plattform som är specialiserad på det. Om du ska starta en webbtjänst med väldigt speciella behov så finns det andra plattformar som är lämpliga, exempelvis Laravel eller Ruby on Rails.

Oavsett vilket behov du har, så bör arbetet utgå från att välja en befintlig plattform. En samling färdiga funktioner för att bygga webbplatser, som samverkar i ett standardiserat system.

Det finns många olika plattformar att välja bland. Mjukvarujättar som Microsoft har sina system. Andra leverantörer är specialiserade på sina stora publiceringsverktyg, typ Episerver. Och sedan har vi alla små publiceringsverktyg som utvecklats av enskilda webbyråer för att underlätta arbetet med sina kunder.

Dessa system är oftast inte transparenta och öppna – det är leverantören som har ensamrätt till koden. Om leverantören är liten innebär detta förstås en sårbarhet. Om leverantören är stor, brukar man få betala därefter (både för licens och konsulttimmar för anpassning).

Öppen källkod

Själv jobbar jag bara med plattformar som bygger på öppen källkod. Det innebär att plattformen i sig (och de moduler man använder) publiceras med programkoden synlig och att vilken utvecklare som helst får ändra och vidareutveckla koden. Det här leder till att tusentals utvecklare samlas kring system med öppen källkod, och hjälps åt att vidareutveckla systemen.

Det här sättet att tillsammans vidareutveckla plattformar är förstås praktiskt för oss som använder systemen. Man kan hela tiden använda lösningar som andra redan har utvecklat för det behov man har. Man behöver inte börja om från början i varje projekt.

Men det har även stora fördelar för dig som beställare. Du blir inte alls lika beroende av en enskild leverantör, och det finns alltid utvecklare att tillgå som vet precis hur din plattform fungerar. Att det inte tillkommer några licenskostnader för plattformen är en extra bonus.

WordPress – oftast det självklara valet

wordpress-logoFör vanliga sajter är oftast WordPress det bästa alternativet. WordPress är enkelt att komma igång med, och man behöver inte alls göra många inställningar eller specialanpassningar för att kunna göra igång.

WordPress var från början ett bloggverktyg, så det är bra på sociala funktioner. Det är också relativt enkelt att integrera WordPress med diskussionsforum och andra sociala nätverksfunktioner. Nu för tiden är WordPress även mycket kompetent när det gäller hantering av vanliga informationssajter, och även för vidareutveckling av mer komplexa funktioner.

WordPress har många färdiga teman, för att ändra utseendet på sajten. Om du vill ha en professionell sajt så bör du dock bygga sajten med ett eget, unikt tema. Det finns dessutom över 8000 färdiga tillägg som kan installeras utan licenskostnad, och mängder av aktiva utvecklare. Allt om WordPress hittar du på WordPress.org.

Titta gärna närmare på mina tjänster på Smidig Webbyrå om du vill ha hjälp att bygga en professionell WordPress-sajt.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.