Blocket och Hemnet – striden trappas upp

Både Blocket och Hemnet har avundsvärda positioner. Att äga den stora marknadsplatsen har förstås många fördelar. Ska man köpa eller sälja begagnade saker är det Blocket man vänder sig till. Är man på jakt efter en bostad är det självklart att man har bevakning på Hemnet.

Den största marknadsplatsen blir naturligt top of mind, och förstahandsvalet när ett nytt behov uppstår.

Samtidigt är marginalkostnaderna per annons naturligtvis minimala. Kort sagt, en riktigt bra position som är värd att försvara. Eftersom den största aktören naturligt blir förstahandsvalet är det inte helt enkelt att starta konkurrerande tjänster.

Därför är det extra intressant när det börjar röra sig i maktbalansen. När de etablerade positionerna, som tagits som självklara i många år, börjar ifrågasättas.

Så är nu läget för bostadsannonser. Tidigare har Blocket mest varit en plats för privata annonser och andrahandsuthyrning, men numera samarbetar även många mäklare med Blocket. Igår togs detta samarbete till en helt ny nivå, när Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Mäklarhuset, SkandiaMäklarna och Mäklarringen offentliggjorde att de i första hand kommer att annonsera på Blocket – och på Hemnet kommer objekten att publiceras först tre dagar senare.

Bakgrunden är att mäklarna är missnöjda med Hemnet, inte minst eftersom Swedbank numera indirekt äger en stor andel av Hemnet. De upproriska mäklarna står för 20 procent av marknaden, men fler mäklare kan förstås följa i deras spår. Då kan situationen snabbt förändras, och Blocket blir plötsligt den hetaste sajten även för mäklade bostadsrätter, villor och fritidshus.

Se även Internetworlds rapportering om ”Mäklarkriget”.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.