Mikrobetalningar blir heta igen när Facebook blir bank

De senaste åren har det dykt upp många nya aktörer som vill hantera betalningar, inte minst mobilt. Men en av de mer otippade och intressanta nykomlingarna på denna marknad är Facebook. Inom några veckor kommer de att få tillstånd från Irlands centralbank att hantera elektroniska pengar inom Europa.

Reaktionerna är inte helt positiva, men det finns flera områden där jag tror att Facebook kan spela en viktig roll.

Till att börja med ser jag inte alls något problem för Facebook att vinna användarnas förtroende – det finns knappast något annat företag som vi är beredda att dela så mycket privat information med. Om vi helt okritiskt avslöjar all tänkbar information om oss själva för Facebook, så är väl inte steget så långt till att ha ett konto med pengar som hanteras av Facebook.

Den största vinsten med detta vore möjligheten att enkelt hantera mikrobetalningar. Det är rätt konstigt att inte mikrobetalningar riktigt slagit igenom ännu, med tanke på att det finns så många situationer som man skulle kunna ta betalt för olika slags innehåll och tjänster på nätet. Det är egentligen bara i mobilappar som mikrobetalningar är etablerade.

Facebook har två viktiga fördelar för att kunna ändra på detta. Dels har man ju mängder av användare, som ständigt är inloggade på Facebook. Dels har man redan ett väl utbrett API som många webbplatser använder.

Steget att låta (de redan inloggade) besökarna skicka betalningar till (de redan API-integrerade) webbplatserna, är nästan för enkelt för att låta bli.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.