Bästa sättet att synka databasen mellan olika WordPress-miljöer

Om du jobbar professionellt med WordPress-utveckling, har du antagligen flera miljöer för varje sajt. En lokal utvecklingsmiljö, kanske på din egen dator. En staging-miljö där du testar nya funktioner, samarbetar med andra utvecklare och demonstrerar nyheter för kunden. Och en produktionsmiljö för den skarpa sajten.

Det kan vara en huvudvärk att hålla databaserna i alla miljöer uppdaterade, och det kan kräva mycket manuellt arbete. SQL-filer ska exporteras och importeras, webbadresser ska sökas och ersättas, och dessutom krävs det ett specialutformat verktyg för att söka och ersätta adresser i just WordPress-databaser på ett korrekt sätt.

Ofta vill man kanske fräscha upp databaserna i utvecklingsmiljön och staging-miljön, genom att kopiera innehållet från produktionsmiljön. Men det kan lika gärna vara så att man utvecklat en sajt i utvecklingsmiljön, som ska kopieras till de andra miljöerna.

Den enklaste och mest driftsäkra lösningen som jag har hittat heter WP Migrate DB Pro. Förutom att kopiera databaser kan WP Migrate DB Pro även kopiera mediafilerna, så att exempelvis uppladdade bilder i produktionsmiljön även kopieras ner till utvecklingsmiljön.

WP Migrate DB Pro är även användbart när man är flera utvecklare som jobbar med samma sajt, vilket demonstreras i det här inlägget.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.