Facebook vill meddela när vännerna är i närheten

Facebook-användare kan snart välja att få notiser när ens vänner kommer i närheten. Inte helt oväntat kommer invändningar från den personliga integritetens beskyddare, men så länge funktionen måste aktiveras manuellt är det ganska okontroversiellt.

Facebook har en del att vinna om det här blir en populär funktion. Dels får man fler möjligheter att kontakta användarna, och ett nytt användningsområde lär öka appens totala användning. Eftersom Facebook verkar vilja dela upp sina funktioner i olika appar, istället för att ha alla funktioner i samma app, är det inte alls omöjligt att detta utvecklas till en egen app. Geografisk visualisering av var vännerna befinner sig kan vara en ny nisch, där Facebook i så fall kan skapa en egen plattform snarare än att köpa upp en annan app. Det skulle förutom den ekonomiska besparingen även signalera att Facebook fortfarande är innovativa och inte behöver köpa sig in på nya områden.

I förlängningen finns förstås stora ekonomiska incitament för att få den här typen av tillstånd från sina användare. Om Facebook vet var användarna är, vart de är på väg, samt har tillstånd att kontakta dem när det finns intressanta saker i närheten… då öppnar sig genast en mängd nya möjligheter att visa annonser, etablera nya samarbeten och matcha lokala erbjudanden efter varje användares nuvarande situation.

Om 

Webbutvecklare, entreprenör, kommunikatör, drömmare och diversearbetare. Har drivit egna företag i 15 år. Läs mer om mina tjänster på Smidig Webbyrå.